Mitla og Mezcal

Vi tog idag paa guidet udflugt til Mitla, Teotitlan del Valle og til Tuletraet.

Tuletraet er Verdens stórste trae, altsaa stammen i diameter, eller omkreds. Og det er altsaa et enormt trae og det skulle ogsaa vaere over 2000 aar gammelt. Ungerne syns ikke det var saa fantastiskt, det var maaske heller ikke saa imponerende som man kunne forestille sig. Altsaa taenk verdens stórste!

I Teotitlan del Valle laver de taepper. Vi var inde og besóge en vaeverfamilie og fik et fint foredrag om deres arbejdsproces. Hvordan de maa kóbe ulden af faarehyrder oppe i bjergene. Hvordan de karter ulden og spinder den. Det var en rok med haandsving de brugte og hende som demonstrerede det var utroligt ferm til at dreje med den ene haand og forme, traekke og vikle traaden paa plads med den anden.
Saa var der farverne som alle var naturlige faver. De viste hvilke planter de brugte og saa specielt den róde farve som hedder kochinilla der kommer fra smaa billerder lever paa Nopalkaktussen.
Endelig vaeveriet som er paa store vaeve aala dem vi kender og som baade Camillas og min mor har vaevet en masse paa.
Vi endte med at koebe et flot taeppe.

Mitla er en flot arkaelogisk sevaerdighed. Jeg var her ogsaa sidste gang jeg var i Meksiko. De har de her superflotte mónstre der er 16 forskellige. Og det som er meget interessant er at stedet stadig var aktivt og i brug da Spanierne kom. Ikke som Monte Alban som for laengst var forladt. Derfor er stedet ogsaa blevet behandlet saa meget daarligere af spanierne; de skulle lige ha smadret gudebilleder osv. saa stedet var uanvendeligt.

Paa vejen hjem stoppede vi ved en Mezcalproducent. Vi havde snakket meget om hvordan de egentlig laver Mezcal og Tequila ud af agaven. Saa det var spaendende at se og ogsaa at faa forklaret hvad forskellen paa Mezcal og Tequila er. De tager Agaven naar den er 4-6 aar gammel og skaerer bladene af saa de har hjertet af planten. Saa bliver dette hjerte bagt for at faa sukkeret frem. I Mezcalprocessen bruger man at lave et stort baal hvor man varmer sten som saa, som i en jordovn, bager agaven. I Tequila bliver agaven bagt i en rigtig ovn. Derfor faar Mezcal en meget mere róget smag end Tequila.
Derefter bliver hjertet braekket fra hinanden og most i en kaempe stenmólle. Móllen var her gammeldags med en stor rund sten paa en nav, der traekkes rundt af et aesel eller en hest.
Den mosede pulp kommes i store tónder og gaeres i 10 dage hvorefter der destilleres. Alkoholen er klar og naar den lagres faar den saa en gylden farve fra traet i tónderne.

Vi kóbte ogsaa her noget og fólte os som eksemplariske turister idag.

Tilbage i Oaxaca spiste vi Pozole. Det er en dejlig suppe hvor meget store majskorn er en vigtig ingrediens. Man bruger at faa raa snittet hvidkaal og evt radiser paa toppen, og drypper med limesaft. Smager supergodt og bórnene kan ogsaa li det.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s